Gastouder worden

Om als gastouder te mogen werken dient u zich in te schrijven bij een gastouderbureau. Gastouderbureaus moeten zich registreren in het landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Gastouderbureau Sammy is geregistreerd onder het nummer 114915039.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe gastouders. We proberen altijd een zo goed mogelijke match te maken tussen ouders en gastouder, en daarom maken we ook altijd persoonlijk kennis met beide partijen.

 

Aan welke eisen moet een gastouder voldoen?

  • Een diploma MBO helpende zorg of welzijn of hoger of een ervaringscertificaat waaruit blijkt dat de gastouder aan alle vereiste kwalificaties op mbo-2 niveau voldoet
  • het Certificaat Goed Gastouderschap
  • Verklaring omtrent het gedrag en akkoordverklaring continue screening
  • Certificaat EHBO voor kinderen welke voldoet aan de eisen gesteld door het Oranje Kruis
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Het huis waar u opvangt dient kindveilig te zijn
  • kennis van de handleiding en meldcode kindermishandeling zoals het bureau waarmee u werkt het toepast

Als u aan bovenstaande eisen voldoet kunt u als gastouder worden ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Hierdoor heeft de vraagouder ook recht op kinderopvangtoeslag.

 

Opleiding om gastouder te worden

Er zijn veel diploma’s die goedgekeurd zijn voor gastouderschap, maar als je nog geen goedgekeurd diploma hebt, kun je kiezen uit speciale trajecten om tot gastouder opgeleid te worden.

Via ROC Rivor en ROC Landstede . Beide organisaties stellen als voorwaarde tot toelating pedagogische ervaring en beheersing van de Nederlandse taal (op niveau 2F).

ROC Rivor biedt de digitale opleiding aan. Hier kunt u op uw eigen tijd starten. Er zijn wel speciale examendata.

ROC Landstede biedt 2x per jaar instroming op de klassikale route met één dag per week. Daarbuiten loopt u 256 uur stage bij een gastouder of kinderopvang. De huidige opleiding gastouder is gebaseerd op de kwalificatie Helpende Zorg en Welzijn.